Ini Blog Gua ! ! ✿bulat_bujur✿ !: 2011 Dis 18

Almost Amos Choc Chips Cookies

 
Tadi petang x taw maw bwt pa so bwa my cousin Ajimahtun Saadiah lagi bwt cookies . hehe ! Terhasillah juga .

Bahannya :)

150g unsalted butter
100g gula halus
40g brown sugar
1 biji telur <kalau pakai gred A cookies jadi soft mengikut kajian eiyza>
1 tea spoon esen vanila
250g flour <x kisah pa jenama>
20g tepung jagung
1 tea spoon baking soda
1/2 tea spoon garam halus
30g cocoa powder<yang kami bwt 20g ja>
120g nuts
60g choc chips

Cara2 membuatnya :)
Masukkan butter , n gula until fluffy.


 



Masukkan telur n esen vanila . pas 2 pukul lagi .


Bila sudah sebati , masukkan tepung sambil mesin tu berpukar . lepas semua bahan sudah sebati , masukkan nuts and choc chips plak .



Ney yang sedia maw di bakar sudah . Tunggu masa ja lagi . Bakar dengan kelajuan 180 meter sejam . haha ! x la . 180'c dalam masa 15-20 minit .


ney cara kemaskan n bentukkannya . heeh !



Ney hasilnya . Sekarang tinggal tunggu maw dihabiskan ja .








 Yummy2 . sedap . ok la , maw layan cookies dulu . ada tempahan ? haha !

Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

SEGMEN JOM TUKAR DAN KENAL RAKAN BLOGGER

 
 

Ada yang maw join ka ? sempat lagi ney . Sebelum jam 12 tgh mlm ney . Hehe . 

Pakjoe gtaw dalam blog dya setiap ary sabtu dya ada bwt segmen atau contest . Dya harap kita dapat ikut . Eiyza harap eiyza dapat ikut segmen atau contest anjuran Pakjoe . InsyaAllah . 

Oh , ya . Segmen ney untuk tambah follower n kenal-kenal ngan blogger yang lain . Sepa yang dirinya maw mengetahui blogger yang lain bolehlah join segmen ney . hehe ! 




Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

Apam Polka Dot

 
 
Hehe , happy . hehe ! akhirnya cantik juga selepas bwt kali kedua . ngee ~ hasil tangan Ajimahtun Saadiah n Atoniah Bandarus . hmm, bwt pa dorg ney . jadi tanda tanya ka ? x kan coz ada tajuk sudah 2 d atas . sepa x nmpak mmg panjang umurnya . Amin ~
 
 
Penat taw bwt . tapi best . macam maw bwt tiap ary pun ada . ngee ~ Sumpah sedap doh . Senang ja pun maw bwtnya . hehe !

Bahan2nya :)  <boleh dapat 100 dan keatas >

3 biji telur dari peti sejuk(gred A)
275 gm tepung gandum (X kisahlah jenama apa) 
220 gm gula halus(Rasanya ney manis ney , kita guna 200gm ja)
150 ml susu segar/ susu cair
3 sudu teh baking powder
1 sudu kecil ovalette
filling blueberry/ strawberry/ apa-apa ikut citarasa yang disukai(Kalau xda filling pun sedap juga)
pewarna
Cara2 membuatnya .
Masukkan semua bahan dalam adunan . Pukul sehingga kembang . Jangan lama sangat pukulnya nanti x jadi pulak . Agak2lah juga lamanya . 
Bahagikan kepada beberapa mangkuk . ikut suka korang la maw guna brapa warna yang penting ada untuk dotnya . Kitorang guna 2 warna ja dalam 1 adunan . 
Masukkan batter dengan secukupnya dalam piping bag untuk bagi dotnya .
Baki batter yang lain tu pun masukkan juga dalam piping bag bagi memudahkan isi dalam mangkuk kertas . Kalau xda piping bag boleh guna plastik yang tebal . Kalau pakai yang nipis cepat koyak . Sayang la korang punya batter nanti . After that , boleh la masukkan dalam mangkuk kertas saiz S .  Boleh juga guna Saiz yang lagi besar tapi x la comel . hehe !




Masukkan sehingga hampir penuh bukannya penuh k . Kalau penuh nanti jadi macam apam senyum plak bukan apam dot3 .






 After masukkan batter 2 , bolehla dot2 kannya . 
Like this .



Pas letak dot2nya , jadi macam ney la . 




Ney maw bwt ladybird tapi warna x jadi mcm ladybird plak . xda mata lagi tu . hehe ! 

 

Ney hasil after kukus dalam masa 10/15 minit dengan api yang sederhana kuat . Kalau kuat sangat hitamlah bontot periuk tu . hehe !




Ney Atoniah Bandarus  yang punya . Sudah masuk dalam perut tu . 


Ney Ajimahtun Saadiah . Tgak ada namanya lagi tu . hehe !


Ney la jadinya ladybird yang xda ada mata . hehe ! 



Budak baru belajar , so x brapa cantiklah hasilnya . Pas ney boleh berniaga sudah ney . Ada siapa maw bwt tempahan ka ? Boleh bha tu . Cakap saja maw berapa . hehe !


Kalau Anda Suka Entry Ini Like dan Comment

 
Copyright © . All Right Reserved by Lyssa Faizureen